Bengkang tepung beras

Alkisahnye lama sangat dah nak makan kuih ni. Kueh bengkang je pon..tapi nak yang macam dulu2..yang wangi yang lembut yang lemak. Banyak la songeh ko kan pid. Ngengada. Beli kat warung kueh tepi jalan tak jumpa yang sama pon..tak wangi tak lemak kekadang manis je..kekadang ada rasa telur jugak.

Ini resepi emak orang dulu2..nak suh mak aku buat, mesti mak aku malas sebab masa aku kecik2 pon aku tengok abah aku yang kacau kuih ni..hehe(sukati je kan ckp emak malas..takdela..mak aku nak suh abah aku berlatih buat kueh kot..hahaha). Jadi dengan semangat berkobar-berkobar tapi bertangguh-tangguh telah menelepon emak memintak resepi. Senang aje nak buatnye tapi dah bape kali beli pandan sampai kering tak jadi2 jugak dan santan menjadi masam (memang spoil sbb aku dah blend daun pandan..huhu)

Setelah bersilat kat dapo sambil membebel melayan anak yang memanjat2 kaki ko time tengah masak, jadi la jugak kueh bengkang tepung beras ni. Cumanya takla sehangit yang macam orang dulu2 punye..sebab dulu2 mak aku bakar atas dapor gas tapi mcm ada tapak bawah acuan tu so kuih tu lagi wangi2 hangit2 rasa dia. Yang ni ala2 hitam coklat je pon sebab bakar dalam oven.







Ahahha..poyo oke ambik gambar pukul 11 mlm, nak tunggu Danish tido dulu. Tq to Mili sebab tolong pegangkan bunga..hehe..x kesah la sesuai ke tak bunga rangka2 tu, janji ado..itu je pon bunga yang ada..hihi..:B


Resepi Bengkang Tepung Beras

^ 10 helai daun pandan (blend dengan santan, tapis)
^ 2 cawan tepung beras
^ 6 cawan santan
^ 1 cawan gula (nak manis blh tambah)
^ 2 sudu kfc (rata) garam halus
^ nak tambah sikit pewarna hijau pon boleh..almaklum la..pandan sejati kaler ala2 pudar..


Cara-cara,

Masukkan semua bahan dalam bekas dan kacau guna whisk. Xde whisk pon xpe..guna je senduk. Kacau sampai jangan berketul. Kalau berketul sila tapis dulu. Pehtu masak atas api sederhana sambil kacauu..kacau2 lagi. Jangan gatei nak tinggal memana,, eh2 nak tengok tv kejap la. alamat hangit la nanti. So kacau2 lagi sampai pekat macam kat bawah ni.




Kacau lagi sampai tangan kuar muscle..hahaha..xdela..sampai dia ada blup2... tutup la api. Masukkan dalam loyang yang dah disapu minyak. Bakar dalam oven suhu terpulang la kat korang dan masa ikut la kehangitan tahap yang korang nak . Macam aku buat, suhu 180c selama 2 jam. Ikut la oven masing2. Atau sampai ko cucuk ngan lidi, bersih je kuar takde lekit2.

Dah masak, bawak2 la bersabar ye..jangan terus nak makan. Kalau panas, tak boleh potong lagi sampai dah sejuk betul2. Kiranya ko masak malam, esok pagi baru cun ko nak potong2. Tapi kalau tak sabar jugak macam aku...hehe..masukkan je dalam peti ais, kompom malam tu jugak ko dah boleh makan..hahahaha..:B

www.tips-fb.com

10 comments:

Anonymous said...

thanks 4 d resepi yg ditulis sgt menarik! meleleh air liur i. susah la nk buat kat sini, pandan pun x jumpa. kalo pakai color, x ori/x wangi.. yg ptama i renung kat gmbr teratas tu, ialah bunga tu. dlm ati kata: bunga apa ni ek? sambil dok ingat2 spesis apa yg pernah ditemui di hutan2 n taman2 :D tnyata ada tarikan gmbr tu..

'renjerhutan'

Ieda Rihana said...

hahah pkl 11 mlm ko ambik gambo..rajin2 siap teh o lg...hik3

chempaka said...

hakhakhak...aku pun nak komen bunga jugak!

Bunga Rampai said...

Kalau bengkang ... terlebih hangit tu yang buat lagi sodapp!!

Salam Afid :)

afid said...

renjer hutan,
pasni kene bercucuk tanam pandan la dulu nampaknye..hihi



ida,
itu prop je..hahaha


nona,
eleh..pasni aku nak beli bunga lain plak. ahahahahah


cik rampai,
betul!!..saya pon suka yang hangit2. yang hangit tu la best sebenarnye..:B

kak awin said...

mili tolong pegangkan tu... wah..wah... ada makna tu.. ekeke..

syeema jalil said...

aku dulu tiap2 ari bt kuih ni.. sbb mak aku jual kueh.. tp aku xkacau pkai tangan pun.. gune blender jer..
papepun.. tetap besttt..
hhehehe..

Anonymous said...

ada cerita baru? saja nak tinggal trace kot-kot ni visitor u yg terjauh..(hehe..perasan kjp) btw sejuk sgt la, -15C. dh x jauh dr kutub utara ;)

utausapakot

Bunga Rampai said...

Hmmm, masih buat bengkang ke Afid?
Buat kuih lainlah pulak! Hehehe ... sebenarnya nak suruh buat entri baru.. :D

Salam :)

Anonymous said...

salam tuanrumah? helloo??
peminat jenuh cari ni.. busy ek? apepun didoakan tuanrumah sefamily sihat..

orgjauh