Pehtu takde dah. Yang ala2 adala..kata pedas tapi tak pedas pon..haha. Nak buat dah lama, tapi mana je nak dapat daging salai, nak menyalai pon tak reti. Den bukannye orang negori semilan.
Jalan2 plak blog kak hana..alololo...sedapnye..takleh jadi ni. So meh kita try n error projek salai menyalai daging. Operasi dimulakan petang jumaat, beli daging 1/2kg. Malam tu jugak kita menyalai..dalm oben je la pon..hahaha
ada la ropa kan? hehe
Ini cara aku menyalai la ye..bukan salai la kot nama dia. Ntah la..takde bau asap2 la kiranya.
1) Daging basuh2 tak payah potong. Biar je setongkol2 besar tu. Pehtu lumur dengan kunyit & garam.
2) Keringkan air daging dalam kuali. x payah letak minyak
3) Balut daging yang dah kering tadi dengan alumium foil, pehtu masukkan dalam oven. Aku letak minyak sket.
4) 1/2 jam pertama tu bukak balutan alumium tadi, pehtu buang air yg ada.
5) Bakar sket lagi sampai agak garing luar dia dalam 15 menet la..
6) Kuarkan, potong nipis2. Siap.
Resepi, boleh tengok jugak kat link kak hana kat atas tu.
Versi aku.
1) 1/2 kg daging yg telah disalai
2) santan pekat rm 2
3) 15 biji cili padi*
4) 1/2 labu bawang besar*
5) 2 batang serai dititik
6) Sekeping asam keping
7) air 2-3 cawan
Cara-cara
* Blend bahan bertanda* dan didihkan santai pekat+air(santan cair). Masukkan serai ngan asam keping sekali. Dah gelegak masukkan daging salai, pehtu kacau2..kacau2 lagi, gelegak2 blup2..masukkan santan pekat. Masukkan garam jugak secukup rasa. kacau2 lagi..perasakan semua, masin, pedas lemak. Siap..jemput makan..hehe..
*ayah danish makan bertambah2, kembang jap makcik..ekekekkee. Ni yang rasa nak masak lemak hari2..muahahahaa
Sekian, resepi hari ini..jumpa lagi di lain rancangan..bye2
6 comments:
nanti nk try buat salai la!
wah... boleh la menyalai utk kami plak.. hehe..
ayah danish makan banyak tu...
Mujurlah dah makan tengahari ... kalau tak, air liur boleh meleleh! :D
Salam Afid :)
puteri,
he3..cubala..sedap!!
kak awin,
he3
Cik rampai,
kalau lapar semua jadi sedap. Tapi yang ni memang sedap! haha..*perasan*
baru makan minggu 2 hari lepas..
sodap! wahaha..
sini semua benda salai kak..
ayam daging...itik pun ada..
tunggu akak buat housewarming..
buleh bawak itik salai fresh dari pilah..;p
Hope,
ha..nanti akak import dari sana je lah..tapi itik x mkn..hehe
Post a Comment