Portuguesse chicken bukan butterfly

17/2/2012

Sepaptutnya entry ni aku buat 17/2/2012. Tapi sebab malas + banyak keje + tetiba rasa diri tak best terus tak update. Aku letak gambar je. Resepi ni ambik kat blog kak TTM. Ntah kenapa tah, kalau dia update resepi menggelupur je aku nak cuba. Resepi ilmu penunduk suami tu pon aku tak buat lagi. Tapi kompon tak menunduk suami pon. Suami pon tak pandang sebab dia mana la nak makan bende2 coklat ni. hahha..aku sorang je la nanti menunduk sebab gemuk sangat. haha..bengong.





Hai Kak TTM..(T_________T )

resepi Triffle Raja Besiong pon kita dah print

tapi nak masaknya tah bila..hahhaa





So, lepas 2hari dia update resepi terus la aku nak masak jugak kononnya..sedapp!!makan nagan nasik putih je. Tapi sebab pandai sangat, termasam sikit jadinya. Orang dah suruh letak lemon, tapi sebab ada separuh je kat rumah, pegi gatal tambah ngan limau nipis. So rasa dia macam masam tajam sikit. Tapi tatap sedap sebab pedas2 kan. Makan ngan sayur apakah? Bak choi kot namanya..ngan sambal ikan bilis yang mili kata sambal bawang sebab banyak bawang. hahah..suka aku la kan..aku yang masak. Tapi makcik tak sentap pon...x koser nak sentap2, sebab nanti jadi macam sentap lah kau sorang2 kat sana..Resepi klik sini ye...




Terus tak rupa butterfly dah ayam aku..berkeping-keping jadinya macam hancur hatiku berkeping2 sebab abang ayam salah potong. Rasa nak nangis kat gerai ayam..terus kata takpe2...takpelah..sob2. Masa tu hari jumaat, aku dah target nak tunjuk aksi masak2 ni kene tunggu hari minggu je. So jumaat tu pegi pasar malam. Jalan2 pusing2 gerai jual ayam nak carik ayam palingggg kecikkkk...sebab nanti kalau besarrr punya tak habis nak masak sekor sebab kata nak buat butterfly chiken kan..rama2 la sangat. terus rupa macam rama2 patah sayap gitu. haha



Dah pusing2 kat tempat abam ayam kegemaran, ada ayam sekor kecik comel je 9 hengget. Dalam hati xpe..kalau tak habis boleh kita siat2 buat sandwich katanya..omputih sangat..makan sandwich siat2 ayam ni. hahha. Abam ayam pun offer..ayam kak...aku pusing kiri kanan..oke line clear takde orang.




Aku: yang ni la..sekor. Tak tanya harga dia dah siap harga kat ayam tuh.


Abg Ayam: Nak potong ke?


Aku: Potong lah...potong macam ni..saya nak belah tulang belakang dia jangan kasi putus tau.


Abg ayam: sengih2...gelakkan aku la tu kot. Acu2 pisau..macam ni ke?


Aku: Bukan...aku plak gi tolong ajar kat situ..kahkahkah..potong tulang belakang ni takmo putus..separuh je..poyo betul


Abang ayam: sengih2 lagi + macam pening kepala tak paham tapi buat2 paham.
Kawan abang ayam: Dia nak potong dada je tu...
Aku: Pandai2 je...(dalam hati)..saya nak grill ayam tu


Kawan abang ayam: Grill? muka dah pelik2.


Aku: ha tu la..tadi macam reti sangat (dalam hati jela pon..hahha)


Abang ayam: terus tap tap tap potong tulang belakang ayam sampai kedepan terus dia belah 4. Pehtu tanya macam ni ke?


Aku: alololo....somelnya lah..(haha xde la aku cakap) terus cakap..ala...salahhhh...takpe takpe la...sebab dah banyak pulak orang datang kat tempat dia.


Tu yang terus jadi 4 keping ayam aku, simpan je la sekeping..masak 3 keping je. tu pon ada lebih lagi sekeping. Itula...lenkali potong je sendiri kat rumah..sebelum tu aku tengok dah kat youtube camane nak ptong butterfly tu tapi sebab orang jual ayam dah offer kan...ingatkan reti..terus patah hati berkeping2 jadinya. hahhaa..




lenkali abang jual ayam ni kene pegi kursus la cara2 nak potong ayam..

ingat nak potong 4, 8, 12 je ke..heeee
www.tips-fb.com

4 comments:

ch3mpaka said...

len kali buat sendiri...pakai gunting jer pun hahahaha

afid said...

cik non,

itula malas namanya..haha

Jojoe said...

nampak sedap! takpelah pid.. mungkin butterfly dah jadi kempompong bulat.. haha buat lawak pulak :P

afid said...

kak jojoe,

sedap la jugak..tp kn letak banyak sikit cili ngan paprika tu baru pedas.