Puasa ke-4

hahhaha..aku tiru korang buat entry lauk. Bulan2 pose ni takde modal nak merepek. Bulan lain pon sama..hahha..kita letak gambar lauk sudah. Korang pon suka kan jalan2 tengok makanan. Macam bazar online gitu..ekekkekee..

Sepanjang puasa ni baru sekali pegi bazar sebab baru balik dari kampung dah lambat tak sempat aku nak masak. Aku lemah sket lauk2 kat bazar ramadhan ni..kalau ada tiga lorong tu semua lorong aku masuk, last2 kuih je aku beli. So masak senang walaupon memang kelam kabut la. Lagi 10 minit nak azan, baru hegeh2 tumbuk cili nak masak sayur. Tak sempat oke..tu yang berangan konon pose ni duk serdang, sekali rumah tak siap proses lagi.

Ini lauk puasa ke-4, tupon aku malas nak ambik gambar. Mili yang terlebih rajin snap2..siap sound "ni nanti ada yang curik gambar dalam FB nak letak dalam blog" ekekke...













sambal sotong------>mili yang request.



pucuk paku---->feveret mili, dia makan dua sayur je..kangkung ngan pucuk paku..baru sekali masak pucuk paku yang lain kangkung. Korang kira la bape hari dah pose aku masak kangkung. Pitam aku tengok kangkung goreng belacan hari2..haha



dan ini sambal putik pauh mili request jugak. Resepi dari kelantan aku buat sambil ingat2 masa balik kampung tu je tengok2 FIL buat. Ni lain sket aku rasa sebab letak ikan..sedappp+pedas jugak.







meh nak share resepi




Sambal Putik Pauh




2 ekor ikan kembung dibakar/goreng tawar



10 biji cili padi kampung nak lebih pon boleh



1 biji mangga muda disagat mcm kerabu tu (aku takde putik pauh )



garam secukup rasa





cara-cara:


Tumbuk cili padi sampai lumat, pehtu masukkan isi ikan, garam. Tumbuk2 lagi..pehtu masukkan mangga yang disagat tadi. Tumbuk2 lagi basi sebati jangan hancur sgt mangga tu. pehtu rasa la garam sume. Siap. Selamat mencuba

www.tips-fb.com

6 comments:

Papa, Mama & Azra said...

Mana boleh rasa, kan puasa....hehehehe....

afid said...

agak2 la kak dong..hehehe
takpon dah bukak pose, baru rasa balik..hahhaa

jojoe said...

sedihkan? sama je citer kita. akak pun ingat puasa/raya ni dah kat umah baru... sekali masih sangkut kat sini.. sedih :(

sume lauk apid best.. sambal mangga tu terliurr sungguh akak baca. stail kelantan mmg dorang taruk isi ikan memang sedap.. stail darurat akak tumbuk sume bahan sama.. tapi ikan goreng ganti ikan bilis mentah tumbuk kasar sume dan selamat membedal.

akak ingatkan sotong masak kicap. apa rahsianya jadi kaler gitu?

afid said...

kak jojoe,

haah..sedeh kitaorang semangat nak duduk serdang. 7 bulan sudah tak setel lagi..

takde rahsia la kak jo..apid tumbuk bawang merah, cili giling tumis sume..pastu taruk cili sos sikit..taruk sotong, gula garam sudah..itu je..:)

Intan and The Boys said...

dalam banyak2 pucuk paku tu yang memanggil2. hahaha.

afid said...

intan,
ni boleh la geng ngan mili..hehe