Piri-piri chicken

Inspirasi dari blog Kak Lg, tapi aku punya tak jadi la butterfly sebab tak pandai nak potong ayam sekor. Nak sangat jadi butterfly terus hancur berderai je daging ayam tu karang. Sebab aku penah potong ayam sekor dekat sejam okeh tak siap2..siap nak ngamuk2 sebab tak pandai..macam mana la nak jadi tokey ayam kalau gini..hahaha..so beli yang dah siap potong sudah. Tak payah banyak citer basuh saja terus.

Dah lama sangat masak siap dah jadi bahan kumuh dah pon tapi sebab masa itu emas..ewaaahhhhhh..takdan la aku nak update kat sini. Takpe, cepat ke lambat janji kongsi resepi sedap ni ngan korang. Makan jangan sorang2..tapi nak ajak korang makan idakla mampu..so masak la sendiri..huahuahuahua..




Sebelum kebakaran, so ini RESEPI AYAM PIRI-PIRI..sila salin ye kawan2..aku nak paste kat sini tapi tak boleh plak. so klik link yang aku bagi tuh.



Ini gambar sudah masak, sukati korang la nak makan ngan apa..nak buat salad pon boleh..nak mkn mcm tu pon boleh, nak makan ngan nasi pon boleh..ni kompem abah aku sbb KFC pon dia makan ngan nasik sbb tak reti nak makan ayam macam tu je.


Dalam Ingredients tu ada guna dried hot chili flakes, so aku guna yang mcm gambar kat atas ni.

Notes *

  • Dalam resepi kata 1 tbs je guna chili flakes ni tapi aku guna lebih sebab tekak mat saleh ni kan tak bape nak pedas..so ikut suka korang nak pedas mana. ejas sendiri.
  • Aku bancuh sume bahan2 tu dalam mangkuk, rasa pedas masin masm sume baru lumur kat ayam. Letak garam siap2.
  • Perap satu hari satu malam
  • Fresh Parsley tu boleh beli kat Jusco ye mana yang tatau sebab kat C4 ngan Giant tak pernah pulak jumpa.
  • Lagi apa ek? tu je la kot..Happy cooking!!

Nantikan lagi lepas ni entry masak2..Rasain!

www.tips-fb.com

2 comments:

roti? said...

aik.. mcm nk marathon je ni.

baru teringat.. kita pun x reti potong ayam bulat..hahaha!! ada ati berangan ni! ya allah hai..

afid said...

k.jo roti,

haha..lebih kurang la..kalau ikut nak post lagi ni tapi nanti esok takde plak entry baru..ekekekekeke