Dah dua kali buat. Sedap! sama je macam makan kat food court alamanda (balik2 alamanda..huhu dah itu je yg dekat ngan rumah) Takde hot plate, masuk mangkuk sudah.
Resepi ambik kat MyResepi. Selalu takleh bukak apesal tah. Takpe, boleh tengok kat bawah ni:
Bahan-bahan
- 2-3 sanggul yee mee (tak suka yee mee aku ganti mee kuning)
- 5 ulas bawang putih
- 3 biji cili kering - potong dua
- 5 biji cendawan kering shitake (potong2 sukati nak bentuk apa)-rendam
- 1 keping dada ayam - hiris
- 1/2 inc halia - hiris nipis
- 2 sdb sos tiram
- 1 sdb kicap pekat
- 3 sdb kicap cair
- lada hitam - tumbuk sesedap rasa
- garam - pon sesedap rasa
- beberapa titik minyak bijan - tak letak sbb takde
- 1 sdb tepung jagung - bancuh dgn sdkit air untuk pekatkan kuah
- 2 cawan air - aku letak lebih
- sedikit minyak masak
- Sawi celur - ni aku tambah
- Telur pecah sebijik - suka2 aku je tambah
Cara-cara
- Tumis bawang putih, halia & cili kering sampai naik bau.
- Masukkan ayam tadi dan kacau goreng hingga empuk
- Masukkan air, sos tiram, kicap cair & pekat biar mendidih
- Masukkan cendawan kering, rasakan lada hitam ngan garam
- Biarkan 2-3 minit mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung tadi
- Kacau2..titikkan dgn minyak bijan - jgn banyak sgt
- Masukkan yee mee - siap makan
Jemput makannnnn!!
7 comments:
samala kita pun x suka yee mee..suka yg kuning tu.
bestnya pid... terliur.
skrg gambar food cun2
ha'ah la myresipi tu pehal tah.. x bole bukak lama dah
*kena badi kak dong
roti titi,
haah rasa mcm pelik. tapi ramai je yg suka..
roti titi lagi,
jeles tgk blog akak2 masak tu gambar diorang pon cun2..so kasik lagi org lain terliur jugak. wakakaka.
jojoe,
haah, memang sellau takleh bukak. ni pon dah seminggu takleh apesal tah.
Badi k.dong la ni..komen banyak2..hahaha
waa...sedapnyer..harus mencoba!!tul tuh, selalu myresipi tuh susah nk msk..xtau nape..:)
pid, cam best jer
farhana,
review kat myresepi sume kata sedap. he3:B
anon,
best2
Post a Comment