Ada ayam percik kelantan jugak. Aku kejap2 tengok kejap baring. Buat kuih keria jugak. Yang ni aku buat resepi CMG jugak macam hari tu. Pas buat keria baring melepek mengalahkan orang tak makan setahun. Dah akhir2 ni mcm letih semacam kan. Mula la nanti ada yang terbabas sahur. Patut lagi kuat nak beribadat, ni lagi melepek.
Nampak cam banyak lauk je kan..tu sume adik beradik nasik kerabu la tu makan dengan daging goreng + ayam percik and kuih gelang juge..hehehe..
Nasik ayam menu ke 21. Dah habis modal dah. Masak guna beras basmathi..banyak panjang juga ini beras....resepi sama je macam korang2 buat cuma sambal tu aku masak letak cili hidup 3 biji, bawang putih 2 biji kasi blend, pehtu masak sampai gelegak campur sos cili, garam n gula. Kicap tak reti nak buat campur tak penting sangat rasanya.
Dah suap baru ambik gambar..menggigil wey...ngan nak siapkan nasik anak lagi..tetiba dah azan, ngap la dulu sikit baru ambik gambar. huhu
Dan buat kuih talam pisang juge..heheh..sempatttt..penat melempai lempai pon..hahhaha...Aku la gatal pi beli pisang, pehtu tetiba cam dah masak sangat. Kita kasi talam la itu pisang. Sedap resepi ni..manis masin dia sedang elok je..dua kali dah buat. Ambik kat blog Teratak Chetam. Kat situ ada koleksi resepi talam. Talam Pisang ni bawah sekali oke. Senang je nak buat. Aku buat separuh adunan resepi je.
*nak share tips, jangan panik kalau korang try resepi ni nanti lapis atas dia mcm berketul2. nanti bila kuih dah sejuk, lapis atas tu akan jadi licin. Mula2 aku panik la jugak..apesal atas dia ketul2. Pehtu pasrah je la..tapi tiba2 bila dah sejuk, jadi licin mcm dalam gambar tu.
*****sekian, wassalam...*****
2 comments:
sedapnya nasik kerabuuu
menu yg leceh ramai2 baru berbaloi masak. makan. n kemas.. kalo berdua je alamat sume pun kena buat sorang2.. hehe.
kak jojoe,
betulll..sorang2 tu yang tak tahan..huhu
Post a Comment