Wesak haritu aku tak gi mana pon belah pagi tu. Misi adalah mengemop lantai. Aku dah cakap awal2 kat mili, apa nak jadi, jadilah janji esok mesti mop jugak. Melekit2 dah rasa sebab sekarang dah masak pagi2 bekal Danish, so minyak2 sume dah terapung kat lantai. Campur, aku adalah pemalasmengemopsokenetungguadamood, baru nak buat.
Lepas mopmopmop dari depan sampai ke dapo, barulah menyinsing lengan memasak (cewah~~gaya mcm nak bertumbuk) hahaha. Jadi, bila cuti2 barulah masak2 yang lain sikit. Hari biasa silakan bungkus di kafe opis saja..huhuhu. Yang kat atas tu nama dia Ayam Korma. Bukan ayam kurma yang biasa kaler kelabu letak santan tu ye..ni Ayam Korma resepi dari Sri Lanka yang dicilok dari Blog Kak TTM. Sedap!!saya suka..tapi next time jangan letak daun ketumbar banyak sangat kot.Sebab aku pening bau dia. Padahal yg ni aku letak dua gugus yang kecik je..Kalau ikut resepi lagi suh letak 1/2 cawan. Rasa dia ada cam masam2 sikit sebab letak yogourt dan aku tambah gula sikit.
Dimakan bersama Nasiayamcarrot main tibai nama dia. Haha~~konon nak buat Qabuli Palau. Sekali bila tengok kat dapo, rempah masala tu dah rosak..so aku tumis2 bawang besar kuning dengan kiub ayam, letak garam, kayu manis dan carrot je. Pehtu masak dengan nasik dalam rice cooker. Siap, makan dengan timun dan tomato xde daun2 sebab kat rumah ni aku sorang je yang makan daun2, so bila beli nanti ada lebih terus lembik dan menajdi buruk dalam peti, timun ngan tomato takpe..pastu boleh mkn sesaja.
Sekian, menu sarapan merangkap tghari dan dinner jugak. Giler pemalas. hahha..eh, tapi buat sandwich sardin tuk Mili masa pagi tu, habis sandwich terus dia tibai nasik plak. hahaha..
Selamat mencuba~~:)
6 comments:
akak suke daun ketumbar tu. dulu mak akak pun tak suke.. dia kata bau macam minyak gas. tapi dah tua-tua ni bole terima pulak
suka entri masak
kunci,
apid lagi suka daun sup..haha, tapi kalau tomyam kat warung tu sedap je , diorang letak daun ketumbar kan..nnti dah tua tak pening la kot..hihi.
Afid,
Wahhh..dah buat ayam korma yer:) Thanks sudi cuba.
Biasa org india mmg suka letak daun ketumbar banyak2. Kita tukar2 la ikut selera:)
Akak tak boleh nak jawap soklan kat cbox afid sebab tak jumpa mana nak type hehe..jawap sini je la ye:)
Tepung serbaguna(multipurpose) tu tepung gandum biasa:)
kak TTM,
ooo..oke, tq..sbb ada labu jugak dlm peti ais..mana tau rajin plak nak buat kan. haha
beb! aku tak pernah padam komen ye. harap maklum.
nak resepi boleh?
Intan,
ye..blogger bengong. tetiba harini baru muncul balik. hahah
resepi, silakanlah..:B
Post a Comment