Oke, toksah banyak citer. Ni resepi yang aku belajar kat Bakeria Ria. Ada macam2 resepi kat Internet. Pilih je mana yang korang suka.
Chiffon Pandan
Bahan A
30 biji kuning telur
400 ml air
700 g tepung gandum
1/2 sudu baking powder
Garam secukup rasa (aku tak letak pon)
400 ml minyak masak
Bahan B
800 g gula pasir
30 biji putih telur
1/2 sudu cream of tar tar
Cara:
1. Putar kuning telur & air hingga kembang. Masukkan pewarna & perasa. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga sebati. Masukkan minyak, putar sebati. ketepikan.
2. Putar putih telur dengan gula. Masukkan cream tartar dan putar hingga kembang. Campurkan 1 dan 2. Bakar pada suhu 175C/ikut oven korang selama 40 menet/hingga masak.
Psst, korang aku rasa aku dah silap la..masa taip ni baru perasaan cream tartar tu. Tapi malam tadi aku masukkan ovellate la........tapi still jadila..kene buat balik la nampak gayanye..huhuhu
5 comments:
terima kasih afid dear,
cantik betul menjadi kek chiffon tu. aunty aunty print resipi itu, halalkan ye.
semalam aunty cuba buat sponge kek, memang tak de hati nak buat tapi tengok orang lain buat, aunty pun buat.
keras kuntang macam simen tembok sebab aunty lupa masukkan minyak dah tu tawa macam air sejuk sebab lupa masukkan gula.
Lain kali aunty nak ambil kursus dengan afid boleh?
bukan main2 punya pertanyaan.
salam hari raya korban.
aunty tak de mood raya.
Ko ni memang pandai masak ya? Nanti kalau aku nak buat catering aku amik kau je lah, bayar ansuran interest free. Boleh?
:)
aunty lela,
its oke..ambik kursus? hahaha..tak pandai nak ajar, silap ajar jadi kek lain plak nanti. Yang ni pon tak jadi sebenarnya. tersilap masuk bahan.
p/s: baru masuk keje ni..
cik azam,
hahhaa..sikit2 boleh la..bankrap la mokcik wei kalau gitu gayanya..:)
wah 30biji?? patut la gebu..lembut mcm kapas. kolestrolll!! wahahaha..
thanks pid. akan ku cuba dan ku hidangkan dgn semangat yakin boleh.
kak jojoe,
hahhaa..tu la pasal. Buat sket dulu la..test takut tak jadi. Yang ni pon tak jadi chiffon sebabnya dlm resepi suh guna tartar, yg kt gi masuk ovellete. Bengong. huhu
Post a Comment