Korang kalau raya haji biasa masak-masak special tak? Mak aku selalu masak la yang lain sket dari hari-hari biasa..tapi takdela jamu kat orang. Untuk makan sendiri je masa breakfast tu. Tapi mesti ada satu dua jenis kek la..biskut-biskut tu takde la. Paling2 habis pun abah aku beli bahulu. Macam tahun2 sebelumnye jugak, kek mesti la kene ada. Tah mak aku tu, cam best kot..baru la cam istemewa sket kan.
So, tahun ni mentang2 umah aku ada oven, sume la atas bahu aku eh. Sume nak order tu ini. Aku ni jela yang buat ala2 separuh hati, sebabnya bukan apa la..kalau buat kek ni part yang aku malas tu time nak ayak2 tepung, sukat2 tu sume. Best ek kalau buat tu sume dah siap sukat ayak sume cam chef2 tu. tinggal nak adun je lagi. hehehe
Malam tadi buat brownise, Ngade lebih diorang neh. hehe..Buat guna resepi yang sama cam dulu. Dari Kak Rinchan Fotopage. Aku first time makan brownise ni masa tu ada kawan baru balik bandung, bagi la rasa sorang sket..sedap sangat rasanya. Tu yang 'menggagau' carik resepi tuh. Aku suka resepi ni sebab dia cam rangup2 je..pehtu kat coklat cip tu ada rasa cam pahit2 sket + kekacang2 tu sume. Best!
Kalau tengok resepi asal, namanya Fudge Brownise, rupanya cam ala2 lembap sket. Tapi aku suka bakar lama, bagi kering sket. So bila makan macam rangup tepung tu. Yang ni tahan lama sket. Simpan dalam bekas kedap, seminggu lebih pun tak kulat. Haritu la..masa raya puasa haritu. Elok je..mungkin sebab aku bakar jadi kering sket.
Aku masih tak faham apesal bila bakar jadi merekah2 camtu. Macam ada raksasa nak kuar dari bawah. Macam gunung berapi nak meletop pon ada. hahaha
Resepi klik SINI. Selamat mencuba!
p/s: kak jojoe, esok resepi chiffon. :)
3 comments:
cuti seminggu tak lama?? wah waah..sakaaan
adoi adoi adoiiiiiiiiiii..ngidam nk makan brownies amanda n kartika sari kat bandung tu....sedapnyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...
kunci,
hehee..
kak erni,
jauhnye la bende yang diidamkan tuh. demand nih.hehe
Post a Comment