
270 g coffemate (creamer tepung)
500 ml susu segar
100 g gula halus (gula kastor)
1 tin kacang merah dalam tin
Cara-cara:
Bancuh coffemate, gula halus dan susu segar. Kacau dgn wisk hingga semua larut dan sebati. Simpan dalam peti sejuk (bahagian beku) 4 - 5 jam (sehingga 3/4 beku).
Toskan kacang merah, lecek hingga hancur dan ketepikan. Keluarkan adunan ais krim dan masukkan ke dalam mixing bowl. Putar dgn kelajuan tinggi 10 minit hingga pekat dan gebu.
Perlahankan speed. Masukkan kacang merah lecek dan putar 1 - 2 minit hingga sebati. Alihkan ke dalam bekas plastik (seperti tupperware) dan dingin beku sekurang2nya 8 jam atau semalaman.

Macam mana? senang je kan..yang kaler kuning tu aiskrim jagung, ni la kOt gambar yg paling cantik, snap banyak kali sampai cair dh aiskrim tu..Mili cakap yg perisa jagung tu lagi sedap!!ada rasa2 durian katanya..aku plak, dua2 sedap, tp paling suka jagung!
** aku xde mixer kecik, jadi aku blendkan je aiskrim yang separuh beku tu.
** untuk perasa jagung tu, guna je resepi kat atas tuh, cuma aku tambah kOrdial perasa jagung(brand dOuble liOn)/ sukati kOrang la nk guna brand apa..dalam 2-3 sudu besar. pastu tambah jugung creamer 1 tin.

No comments:
Post a Comment