Feveret mili ni.. petang2 lepas balik keje selalu je suruh buat cucur bilis ni..senang, cepat, sedap dimakan..hehe. Oke, aku tak masak time hari kejer, giler pemalas.ceaa..:p. Sebab kitaorang kan dua orang je, petang balik keje aku tanya mili, nak makan ke tak, selalu dia request bende2 yang senang je la..macam jemput2 ke, mee sup macam tu je..so aku takdela nak masik nasik lauk pauk tu sume..kata nak jaga badannn (tipu je)..tapi tak kurus2 pon..hahaha
Dolu2 masa zaman2 centa pon selalu jugak jadi tukang buat jemput2 ni..orang lelaki, bujang lak tu mana ada dapur, jadinya..mili siap2 arr tepon tanya boleh tolong buat tak, siap bawakkan tepung 1kg suh habiskan semua. Gilo apa nak makan cekodok bilis 1 kg? Tapi makan merangkap tea time, dinner ngan sarapan esok pagi..boleh cenggitu..
Wah..walaupon aku kira senior dalam bancuh membancuh cekodok bilis ni (kata dari zaman centa lagi), tetapla kekadang ada hari-hari yang sedap, lembut, ada gak tu, keras je bila gigit, liat lagik..hehe..ikut mood, kalau aku sukarela happy2 nak buat, maka sedapla cekodok tuh, tapi kalau ala2 malas..pehtu tak puas hati, maka jadi liat la cekodok bilis aku tuh, so sedap ke tak sedap makan je la erk..kesimpulannya, masakla dengan hati yang tenang, perasaan yang gembira pasti masakan korang jadi sedap! itu je petua nye..betul apa, tak tipu woo..aku penah baca dalam buku, tapi tak ingat tajuknya.
Nak resepi ke? tak payahla..senang je kan..semua orang pandai buat ni..tapi aku suka letak bawang banyak2, pehtu letak daun sup, baru la wangiiiii!!
4 comments:
afid, semalam kite pon wat cekodok tau.
:)
setuju setuju buat kena ikhlas... kite pun baru je updet kat pic cake aritu skali tgk isu samalak kat sini.. hehe. happy wiken.
sedapnye apid...! :) terliur tengok gambo...huhuhu
puteri,
sedap kan..sambil hirup teh o panas.:)
kak jojoe,
betul2..hehe
kak farah,
terliur? buat la petang ni. pasti berselera!:)
Post a Comment